L’autor

Josep Gras i Carmona
(Manresa, 1959)

Periodista cultural.

 Col·laborador de Revista d’Igualada: publicació d’articles i reportatges literaris, els últims dels quals Ingmar BergmanMàscaresmirallrepresentació (n. 62, setembre 2019, Anoia), i El vertigen de la Història: la trilogia d’Éric Vuillard (n. 63, desembre de 2019).

▪ Col·laborador d’El Pou de la Gallina: publicació d’articles i reportatges literaris, l’últim dels quals Vides (i muntanyes) foradades. “Allò que va passar a Cardós”, de Ramon Solsona (n. 340, març de 2018, Manresa).

▪ Maria Àngels Anglada: “Es tendeix a banalitzar-ho tot”, entrevista a l’escriptora, inclosa dins del llibre De viva veuEntrevistes i declaracions públiques de Maria Àngels Anglada, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2017.

▪ Referències i citacions en llibres, articles i llocs aliens de treballs meus publicats:

“Era un col·legi laic…, fragment de l’entrevista a Jesús Moncada publicada al diari Regió 7, 1998. A la web de l’Associació d’Escriptors en llengua catalana [escriptors.cat]- pàgina de l’autor Jesús Moncada (secció biografia).

“Sempre he estat un narrador nat”, entrevista íntegra a Jesús Moncada publicada al diari Regió 7, octubre 1997. A la web Traces, base de dades de llengua i literatura catalanes. Universitat Autònoma de Barcelona [traces.uab.cat]

“L’escriptor té una missió moral”, entrevista a Carme Riera publicada al diari Regió 7 l’11 de juny de 1998; ressenyada al Currículum Vitae de Carme Riera, Real Academia Española -[rae.es]

. “Carme Riera: ‘L’escriptor té una missió moral’, entrevista publicada a Regió 7; referenciada a la bibliografia del llibre Els subjectes de l’alteritat: estudis sobre la narrativa de Carme Riera, Pilar Arnau i Luisa Cotoner, Edicions UIB, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011.

. “La poesia té un lector fidel”, entrevista a Quim Daví publicada al diari Regió 7 el 6 de febrer de 2001. A la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana [escriptors.cat] – pàgina de l’autor (secció entrevistes) / comentari crític sobre la seva obra Periples (publicat originàriament a Regió 7 el 8 de gener de 2006).

▪ Supervisió lingüística en el documental L’últim habitant, de Frank Rens i Nelson Pons, Àrtic Comunicació, 2013; publicat el desembre de 2015 a YouTube.

▪ Entre 2011 i 2015 elaboració de la tesi doctoral  La vulneració del dret a la presumpció d’innocència en el tractament periodístic de crisis polítiques i econòmiques, dins del doctorat en Comunicació Social, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

 Postgrau en Teatre i Educació, Institut del Teatre, Diputació de Barcelona, 2013.

▪ Diploma en Estudis Avançats, amb el treball de recerca El testimoni vivencial com a element primordial de qualitat ètica en la informació sobre situacions de dolor i sofriment, corresponent al doctorat en Comunicació Social, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, 2011.

▪ Realització del curs Metamorfosis de la novel·la, Institut d’Humanitats de Barcelona, 2003-2004.

▪ Col·laborador i crític literari al diari Regió-7 entre 1997 i 2006: publicació d’articles, reportatges literaris i entrevistes a escriptors, entre les quals la realitzada a l’escriptora britànica Doris Lessing el maig de 1999 (guardonada amb el Premi Nobel de Literatura  l’any 2007).

▪ Realització dels cursos corresponents als crèdits de docència del doctorat en Periodisme, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, 1996-1998.

▪  Llicenciat en Ciències de la Informació, Universitat Autònoma de Barcelona, 1996.

▪ Realització del curs Periodisme Científic, Universitat Autònoma de Barcelona, 1992-1993.

▪ Realització del curs Locució, Producció i Realització a la televisió, a l’Escola Superior de Ràdio i Televisió MK3 de Barcelona, 1988.

▪ Realització d’estudis de Ciències Socials a l’ICESB (Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona), vinculat a la Facultat de Teologia de Barcelona, amb un total de 360 hores cursades.

 Mestre de Català, Universitat Autònoma de Barcelona, 1979.